Održana završna konferencija parterskog projekta otočnih općina Kali i Pašman iz programa Zaželi

Image

Ukupno trajanje projekta bilo je 8 mjeseci, provodio se na području Općine Kali i Općine Pašman, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Završna konferencija projekta „Zaželi u Općini Kali“ održana je u srijedu, 26. srpnja 2023. godine u prostorijama Turističke zajednice općine Pašman.

Konferenciji su nazočili  načelnik Općine Pašman Krešo Ćosić, načelnik Općine Kali Bruno Mišlov, pročelnik za EU fondove i gospodarstvo Općine Pašman Andro Magić te ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

„Projekt Zaželi je pokazao koliko je vrijedno poboljšati socijalne usluge i uvoditi nove socijalne usluge koje su za nas na ovim prostorima praktično inovacija. Vidjelo se to i u ovom slučaju gdje je 12 žena skrbilo za 82 korisnika gdje smo dobili s jedne strane da su se žene koje nisu bile zaposlene zaposlile, a s druge strane 82 osobe su dobile kvalitetniji i viši standard života.“ – kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Dujmović Vuković.

Okupljenima su se obratili i voditelj projekta iz Općine Kali Petar Kolega i voditelj projekta iz Općine Pašman Domagoj Pedišić s više informacija o projektu.

U razdoblju od 1. veljače do 31. srpnja, zahvaljujući ovom projektu ukupno se zaposlilo 12 žena, od čega sedam u općini Kali, a pet u općini Pašman. Svakodnevno su brinule ukupno o 82 krajnja korisnika i pomagale im u njihovim svakodnevnim aktivnostima poput pomoći u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština. Također, pružale su im i podršku kroz razgovore i druženja te u uključivanju u društvo, bile su pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Uz prijavitelja, Općinu Kali, partneri na projektu ukupne vrijednosti 85.233,09 eura su Općina Pašman, HZZ-Područni ured Zadar i CZSS Zadar. Projekt je trajao 8 mjeseci te se provodio na području Općine Kali i Općine Pašman. Provedbom projekta informirat će se stanovništvo općine Kali i općine Pašman kao i susjednih općina o značaju zapošljavanja pripadnica ciljne skupine i izvaninstitucionalnoj skrbi osoba u dobi od 65 godina i više i/ili nemoćnim osobama.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućio je projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.